pátek 5. dubna 2019

Dřevokazná houba

Dřevokazné houby jsou houby, které rozkládají živé nebo mrtvé dřevo. Nejvíce zástupců pochází z chorošovitých a nelupenatých hub, ale patří sem i některé i . Armillaria ostoyae (Romagn.) Herink (václavka smrková). Ekologie: parazit i saprofyt.


Roste na: jehličnanech (hlavně na pařezech a kořenech smrku).

Je jím nejnebezpečnější dřevokazná houba dřevomorka domácí. Protože intenzivně rozkládá celulózu napadá její mycelium nejen dřevo, ale . Rodinný dům, chata nebo chalupa se bez konstrukčního dřeva prakticky neobejdou. Snad ještě víc než oheň ho ohrožují dřevokazné houby.


Vlastní houby si můžete pěstovat . Krásný den, na zahradě máme starou třešni srdcovku. Plodí výborně již několik let ale na kmeni je nějaká houba (choroš).

Podle statistiky specialistů pro diagnostiku staveb se nějaká dřevokazná houba vyskytuje v odebraných vzorků dřeva. V praktické části byli posbíráni nejvýznamnější zástupci dřevokazných hub na lokalitách. Moravičany, Hrubá Voda, Pohořany, Svatý Kopeček a Modrá.


Ve staré olšině je spousta dřevokazných hub. Dřevinu, kolem které podle pověsti prošel Jan Žižka se svým vojskem, zničila dřevokazná houba. V plánu teď je vysadit na stejném místě strom . Zároveň však zpravidla jeho strukturu poškozují tak . Já se pokoušel najít houby , které rostou na bříze, ale nějak nejsou nikde informace. Lékařské výzkumy ze všech zemí světa potvrzují, že mezi největší zázraky přírodní lékárny patří dřevokazná houba hlíva ústřičná.


Dřevokazná houba takto zpečetila osud již čtvrtého stromu v zámeckém parku. Vždy se jednalo o buky lesní. Místní kastelán Jaroslav Bušta již . Tato dřevokazná houba byla donedávna považována jen za jakousi lahůdku, ale lékařské výzkumy ukázaly, že je nesmírně zdravá. Z Litovelského Pomoraví mizí jasany.


Stromy likviduje houba chalara neboli nekróza jasanu. Postupně zničí jejich kořenový systém.

Mezi populární a velmi chutné houby patří například: Shii take (houževnatec jedlý ) je dřevokazná houba původem z Dálného východu s účinky proti civilizačním . Pokračujeme v mém miniseriálu o houbách. Další z hub, které můžete hojněji nalézt v naší krásné přírodě je právě březovník obecný. Hlíva je dřevokazná houba , která roste na živých i mrtvých listnatých stromech. Jaké dřevokazné houby se mohou objevit v našich interiérech, kde a jakým způsobem dřevo napadají?


Dočtete se v našem článku! Například v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví teď lesníci zápolí s obávanou dřevokaznou houbou chalarou. Následkem napadení houbami dochází ke snížení pevnosti.


Jistě jste se již setkali se stromy, které mezi svými zelenými okolostojícími. Není sporu, že dřevokazné houby svým způsobem života působí škody na dřevě. Mohou však mít negativní vliv i na zdravotní stav člověka?


Dřevo jehož vlhkost je trvale nižší než , nebývá napadeno dřevokazným hmyzem. Nejčastější příčinou napadení dřeva je .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky