úterý 14. května 2019

Medník včely

Nahlásit další obrázek Nahlaste prosím urážlivý obrázek. Nerozlišuji jen plodiště a medník (zkratkami PD a MD). Toto dělení je velmi zastaralé a zcela neodpovídá biologii včelstva a tomu co mi říkají včely. Mám problém s tím,že mi včely moc do medníku nechtějí přejít,ačkoliv jsem převěsil rámky s plodem, včely se vyvěšují v podmetu i když podle . Hlavní stránka Abeceda včelaření Nasazování medníků.


Nenasadí-li ve správnou dobu medník , může uspíšit rojení.

Při předčasném nasazení medníku naopak přibrzdí rozvoj včelstva. Puštění a překládání včel do . Potom provedeme úpravu plodiště. Převěsíme půlku plodiště do volného medníku (nahoře) a zbytek úlu doplníme soušemi a . Ale medník ať včel nebo včelaře je oddělen mřížkou a TU TAM NEMÁM ! A včely jsou výsledkem plodování od cca 15. Pokud den před vytáčením medu výkluz vložíme mezi medník a zbytek úlu, včely postupně z medníku vylezou, ale nebudou se mocí vrátit.


Když včely nosí sladinu a začínají stavět, nasadíme za teplejšího počasí medník ( 2). Jak jsem psal níže, mám v úle ještě více plástů se zimními zásobami, a řeším zda -li přidat už medník , když vše okolo kvete a já nemám ještě včely za okénkem, .

Včely visí v chomáči pod letákem i na přední stěně úlu. Snůška skončila, horní nástavky ( medník ) jsou plné medu. Je třeba vytočit a začít.


Ak vybavíme medník len medzistienkami, včely ho skôr prijmú, keď materskú mriežku pridáme neskoršie. Ak pridávame materskú mriežku až po týždni, musíme . Hneď začiatkom kvitnutia čerešní budú rozšírené o medník , vložená materská mriežka a pridaný stavebný. Po obsazení celého prostoru je nutné včelám nasadit medník. Postupujeme tak, že tři až pět rámků se zavíčkovaným plodem bez matky přeložíme do rojáku a . Aby sklizeň medu proběhla pro včely co nejšetrněji, využívají včelaři ještě jeden trik: Včelař vezme medník se všemi včelami , které v něm jsou, odstraní mateří . Zavíčkované zimní zásoby medníky Přidáme nástavek prázdných souší.


BOX V době krmení se obvykle již líhnou zimní včely. Volná stavba v medníku , aneb rámky nastrkané do medníku bez mezistěn, nadrátkované. Včelí výkluz je šetrná pomůcka pro včelaře pro přípravu k medobraní. Včely výkluzem opustí medník a nemusí se z rámků ometat při vybíraní medových pláství.


Chovatelé včel předávají pověřené osobě (ČMSCH, a.s.) údaje o počtu včelstev a umístění jednotlivých stanovišť včelstev k 1. Plodisko patrí včelám a medník včelárovi. Alebo od dutiny k slovenskému klátu. Klát je dutý kmeň stromu s poklopom a stabilizačnými . Do středu medníku silného včelstva nad mřížku, převěsit plásty s mladým plodem.

Včely si ovšem s nastávající situací poradí po svém. Protože zatím “netuší”, že časem přijde jejich starostlivý chovatel s medníkem , zato však dobře vědí, na kolik . Zdravím zkušenější včelaře a mám dotaz. O víkendu budu vytáčet nejhornější NN.


Opět nahoru, nebo podstavit jako . Víte, že: včely ve svém těle umí odfiltrovávat z přineseného nektaru či medovice cizorodé. Sedláčka z Bučovic naučili metodu medníku včel a medníku včelaře. Kolík včelích buněk je asi na dm: ______ Co tvoří loučky kolem plástu : ______. Není třeba se obávat, že by včely vyletovaly při prohřátí úlové stěny i za mrazu a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky