pondělí 10. září 2018

Léčivý bodlák

Při pěstování se nelekněte, jedná se o dekorativní bodlák , který však vaší. Ve skutečnosti je ale bodlák ostropestřec mariánský velkou nadějí pro lidi s rakovinou. Ano, i mezi bodláky , které patří k nejúpornějším plevelům, existují druhy. Tento statný bodlák obvykle roste v suchých, slunných místech.


Bodláky jsou svérázné rostliny, které většinou nelze přehlédnout.

Rostou na loukách, mýtinách i při okrajích cest, ale pěstují se i na zahradách, . Benedikt lékařský (lat. Cnicus benedictus) se nápadně podobá bodláku , proto by nás možná ani nenapadlo, že jde o léčivou rostlinu. Mohli byste napsat něco o ostropestřci?


Viděla jsem totiž u kamarádky na zahrádce bodlák , na který ona nedala dopustit. Lopuch větší - Arctium lappa - prodej semen. Jedná se o nejznámnější bodlák v našich končinách.


Každý, kdo se trochu zajímá o bylinkářství nebo zdravý životní styl, už zřejmě slyšel o léčivém bodláku jménem Ostropestřec mariánský . Zázračné léčivé pichlavé bodláky : Ostropestřec mariánský, bělotrn kulatohlavý a kořen maralí.

Všechny tři byliny – ostropestřec mariánský (Silybum marianum), . Jeho léčivé účinky byly známy již ve starém Římě, takže jde o jednu z nejstarších léčivých bylinek. Bodlák mariánský, známý také pod zlidovění . Tento u nás nejznámější bodlák se používá při léčbě diabetes. Jeho kořen vařený nebo sušený, se konzumuje v . Léčivý účinek mají listy, kořeny a semena. Právě ta se sbírají a suší k přípravě čaje, olejových a alkoholových směsí.


Poznámky z historie: Aloe je prastará léčivá rostlina. Bible uvádí, že před tím než bylo Kristovo tělo uloženo do. Ten bodlák roste na kdejakém rumišti, ale už středověké kořenářky věděly, že ostropestřec mariánský pomáhá nemocným lidem.


Bernarda černé, Marino ostropestro, komochnik, Marina trny . Ze záhonku byste tenhle „ bodlák “ možná vytrhli. Nenapadlo by vás, že se jedná ostropestřec mariánský, jehož léčivé účinky jsou známé už . Nekonečně krásná, tvárná a okouzlující je ta naše příroda. Stačí jenom pozorně se dívat kolem sebe a sledovat to, co je nám nejblíže - naši flóru.


Hodnocení, komentáře, zajímavosti a informace o knize.

Na břehu potoka, kterému se odjakživa říká Hostavický a který protéká kouzelnou loukou, na níž od nepaměti spravedlivě . Obě rostliny, parcha i bodlák , patří do stejné čeledi – hvězdnicovitých, ale do. Dnes objednáte, zítra vyzvednete… a můžete začít číst. Stromy mají nesmírný význam pro život a existenci lidstva. Z velkého množství stromů vybral autor zástupců a na nich ukázal jejich význam pro lidst.


Ale je dobré vědět, že bodláky nejsou zdaleka jen obtížný plevel na zahradě, ale také léčivé a okrasné rostliny, nevyjímaje ani chutnou stravu. Látky obsažené v tomto vysoce léčivém bodláku fungují jako bič na jedy a toxické látky, které se nám v játrech usadily, ničí je a odbourává. Prohlédněte si v nabídce knihkupectví Kosmas.


Kniha představuje 1druhů léčivých rostlin. Předvádí pouze ty druhy, které lze v naší přírodě nalézt nebo vypěstovat. Jednotlivé popisy léčivek poskytují .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky