pondělí 16. července 2018

Lužní lesy

Lužní lesy , nacházející se v oblasti soutoku řek Moravy a Dyje, tvoří zhruba třetinu rozlohy tohoto ekosystému v České republice, a zároveň . Lužní les (neboli luh) je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody a záplavovým cyklem. V lužních lesích tak najdeme stromy, které snáší velmi dobře. Lesy protkané sítí kanálů, . Lužní lesy vypadají jako velmi stará a pralesovitá společenstva, ovšem to je pouze iluze, kterou evokují staré stromy, visící . Voda však není jediný faktor, který zapřičiňuje velkou druhovou rozmanitost lužních lesů.

Tím dalším je velice příznivý teplotní poměr, který . Když slyšíte slova lužní les, asi se vám vybaví neprostupný mokřaditý terén, téměř neprostupný a plný komárů. Oblast lužních lesů při dolních tocích řek Moravy a Dyje je jedním z nejcennějších území v republice. Tvoří je hustá síť vodních kanálů, potůčků, . Sotva roztaje sníh a lužní lesy podél Odry se začínají zelenat, změní svou barvu znovu do bílé.


Tentokrát ale ne pod vrstvou sněhu, ale díky kobercům sněženek. Typickými stromy lužních lesů jsou vrba, lípa, dub, topol, olše, jasan a některé keře. Jelikož po většinu roku v lese panuje přítmí, většina bylin šplhá nahoru, . Popis: Tato vyhraněná lesní společenstva jsou vázána na místa ovlivněná vodou.

V Podyjí je najdeme podél řeky Dyje v úzké údolní nivě i podél. Lužní lesy jsou v mnoha ohledech ideál- ním modelovým objektem pro studium les- ní ve getace. Z pohledu většiny ostatních hospodářsky využívaných typů . K nejcennějším z nich patří také pás lužních lesů na soutoku řeky Dyje a Moravy.


Velmi estetický krajinný ráz oblasti doplňuje řada výjimečných . Světový den mokřadů, který by měl připomenout, proč je potřeba chránit slatiny, rašeliniště, pobřežní pásma rybníků, lužní. Na záplavový režim jsou vázány vzácné přírodní ekosystémy aluviálních luk, lužních lesů a tůní ve slepých ramenech Odry a jejích přítoků. Lužní lesy představují jeden z našich druhově nejpes- třejších a nejproduktivnějších ekosystémů. Pro tyto důvody bývají srovnávány s tropickými deštnými lesy.


To, že se nacházíme v lese lužním , poznáme podle některých znaků. Základem je půda, která zde bývá hodně podmáčená, a tím pádem má . Dokument predstavuje krajinu na sútoku Moravy, Kyjovky a Dyje. Väčšinu územia zaberajú lužné lesy , ktoré vplyvom poklesu hladiny spodnej vody zapríčinenej . Po staletí se za spolupráce přírody a člověka utvářel jedinečný komplex lužních lesů na soutoku Dyje, Kyjovky a Moravy. Většina z nich se nachází v oblasti soutoku řek Moravy a… 20. Cyklovýlet Podél Labe přes několik pozůstatků lužních lesů.


Lužní lesy v oblasti Biosférické rezervace Dolní Morava svou celkovou rozlohou kolem. Nejhezčí jsou lesy v plném květu (duben), kdy jsou ještě prakticky bez komárů.

Největší lužní lesy najdeme na pravidelně zaplavovaných územích kolem velkých nížinných řek. Jiný typ lužních porostů (zejména olšiny) se ovšem nachází i .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky