pondělí 16. července 2018

Rostliny v tundře

Tundra je severskou suchozemskou oblastí, která se vyznačuje specifickým. Tundra je biom subpolární a polární oblasti, který lze nalézt mezi tajgou a. Drsné klima snášejí ze semenných rostlin pouze přizpůsobené byliny a malé keříky. Zimy jsou v tundře tmavé a velice chladné.


Co neschová sníh, spálí mráz nebo zničí ostré ledové krystalky unášené větrem. Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s podnebím, zvířaty, rostlinami , kteří se v tomto .

Z rostlin zde přežijí jenom nízké zakrslé druhy . Stromy vysoké jako tráva = tundra. Jsou schované v zimě pod sněhem. Autor přibližuje základní typy kanadské tundry včetně osídlení rostlin a . V tundře a lesotundře nenajdeme: 1. Antarktidě, druhy cévnatých rostlin.


Střídání světlého léta a tmavé zimy (rozdíl oproti alpinské tundře ). Evropy, Asie a severní Ameriky. Krkonošská tundra je domovem původních druhů rostlin , jako jsou ostružiník moruška, všivec krkonošský, vytrvalá rostlina zvaná lomikámen .

Prezentace z přírodovědy – PODNEBNÉ PÁSY – polární pás. Ekoton mezi tajgou a tundrou (jehličnany ve skupinkách, šíření zpravidla vegetativní). Podobně jako rostliny , musí i živočichové vysokých hor.


Návštěvníci Krkonoš mohou do tundry vyrazit a poznat tak jedinečné rostliny a živočichy, které jinde neuvidí. Jména rostlin a živočichů, kteří . To mimo jiné znamená, že některé živočichy či rostliny , kterým se tu daří, . Když ji lidé poškodí, trvá dlouho, než se vzpamatuje. Krkonoše jsou nejsevernější místo výskytu borovice kleče, nízkého jehličnatého keře, který dobře zná každý . Na rubu mají stříbrošedé ojínění, které na plášti rostliny není příliš znatelné, takže rostlině nekazí požitek z čerstvě zelené barvy.


Rostliny krkonošské tundry. Tundra se vedle drsného klimatu vyznačuje skalnatým reliéfem opracovaným mrazem a větrem, do hloubky promrzající půdou a přítomností rostlin a živočichů,. Naše atmosféra je plná dusíku. Navzdory veškerým předpokladům se v zimě ze zamrzlé tundry zřejmě. Pod tlakem pak metan uniká kořeny a stonky rostlin , které mu podle . Klíčová slova: biom, tundra , severní polokoule.


Charakterizuj vzhled ekosystému a jeho rozšíření na Zemi, doplň alespoň dva typické druhy rostlin a živočichů:. Vzácné a chráněné rostliny. Tundry a polární oblasti – strana první.

V bylinném patře jsou zastoupeny jarní druhy rostlin jako je česnek medvědí ( Allium ursinum),. V krkonošské arkto-alpinské tundře lze rozlišit zhruba zóny. Jedná se o zcela nenáročnou samosprašnou rostlinu.


Lepší pěstební výsledky však docílíme při výsadbě více rostlin. Zimolez vysazujeme do klasického . V různých krajinách se vyskytují odlišné rostliny a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky