čtvrtek 28. června 2018

Brouk tesařík v bytě

Mezi nejrozšířenější tesaříky patří tesařík krovový (Hylotrupes bajulus). Dobrý den, k vašim komentářům. Máme v domě roky uskladněné bukové dřevo na topení, již loni po uskladnění bylo slyšet kousání . Mám pocit, že by to mohl být nejspíš tesařík.


Dnes už nezjistíme, zda v komodě hlodal červotoč nebo tesařík. Jak se všeho prolezlýho zbavíš, zbavíš se i brouků.

Larvy tesaříků krovových se prozradí i hlasitým chroustáním. K hromadnému rojení brouků dochází v dubnu až červenci. Posvítí-li se šikmo na dřevo, mohou být vidět nepatrné stopy v podobě výdutí, jež lze prstem promáčknout.


Dospělí brouci přilétají otevřeným oknem a kladou v bytech vajíčka, larvy. Než larva tesaříka vyleze na světlo a stane se z ní brouk , trvá to někdy i. Napadení masivního dřeva srubu tesaříkem krovovým se může výjimečně stát a vyžaduje okamžitou reakci a důsledné řešení. Rakouští lesníci bojují s invazí nebezpečného druhu asijského brouka. I mezi českými odborníky vyvolává tento asijský tesařík , latinsky .

Při sekání jsem zjistil, že dřevo je napadené tesaříkem rudým viz. Chcete-li být důsledný, můžete sklep s palivovým dřívím utěsnit a vysířit. Brouk je běžný tedy ochrana není nutná. Někdy se stane, že v domě nebo v bytě objevíme nezvané návštěvníky. Larvy dospívajícího brouka se zakuklí na jaře a dospělý brouk vylézá otvory o . Pokud je léto a jde jen o nahodilého.


Byl původně řazen do poměrně rozsáhlého rodu Leptura, poté byl přeřazován . Brouci a larvy se tím v podstatě upečou jako v mikrovlnce, metoda je ale poměrně . Napadené dřevo, které ztratilo z hlediska statiky nosnost, musí být vyměněno. Tesařík krovový patří ke škůdcům nejobávanějším. I přesto, že můj hlavní zájem jsou drabčíkovití brouci , tedy brouci. Po další půlhodině bylo jasné, že zde tento tesařík musí být poměrně hojný. Protože tento brouk je zapsán v seznamu karanténních škůdců, jeho pozorování musí být hlášeno úředníkům PHSI nebo Forestry Commission, . Není moc zřetelně vidět, fotka je rozmazaná - ale mohl by to být tesařík.


Vědci z Ostravy našli na jižní Moravě brouka , který měl být vyhynulý. Je docela dobrý běžec, takový Zátopek mezi brouky. Odumřelé dřevo musí být správně vlhké a osluněné.

Při rozsáhlém napadení však může být porušena statika dřevěné konstrukce. Samotní brouci ani larvy k vidění tolik nejsou, protože žijí skrytě. Insecta), řádu brouků (Coleoptera) a čeledi tesaříkovitých.


Ta může být částečně ovlivněna jinými faktory než úmrtností (emigrace). Stegobium paniceum Spíž panelového bytu Kožojed obecný Kmen: .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky