středa 18. června 2014

Akát strom

V Severní Americe je akát. Archiv Robinia pseudoacacia. Výskyt : Evropa, Asie zejména v teplejších oblastech. Koruna : nepravidelná rozložitá široká koruna. Podobně jako ostatní bobovité rostliny, i on dokáže obohacovat půdu dusíkem.


Trnovník akát je strom či keř z čeledi bobovitých.

Borka je hluboce rozpraskaná. Listy jsou střídavé, řapíkaté, lichozpeřené, až cm . Bývá to vysoký strom , s lichozpeřenými listy a hrozny aromatických bílých květů. Na jaře raší pupeny akátu mezi posledními dřevinami, napodzim opadává . Akáty - trnovníky jsou rychle rostoucí a opadavé keře či stromy. Je to medonosná rostlina, vyjma nektaru je však celá jedovatá.


Akát původně pochází z Ameriky. Původní jméno tohoto akátu je trnovník chloupkatý, protože jeho větve jsou opravdu posety měkkými, purpurově zbarvenými chloupky a po letech se na jeho. Navíc zbytky rostliny spadané ze stromu způsobují toxicitu i země.

Všimněte si tedy, že kde roste akát , neroste nic jiného, jen některé druhy . Naplňuje člověka optimismem, energií a dobrou náladou. Pěkný vysoký strom , který v létě díky velkým silně vonícím květům jen tak nepřehlédnete. A včely jej nepřehlédnou určitě, vyrábí z něj opravdovou lahůdku. Nejčastěji jsou také označovány jako akáty. Až m vysoký strom nebo keř.


EU tento invazní druh zakáže, nebude se. Maďarsko - masové použití na vázání vátých písků . Na druhou stranu, má hospodářský význam, především jako medonosný strom. Do Evropy byl akát (latinsky Robinia pseudoacacia) dovezen . Původně severoamerický strom se u nás používal v 19. Nutno přiznat, že lidé akátu v obsazování naší krajiny vy- datně pomáhali. Opadavé listy jsou lichozpeřené, ve až jařmech, krátce řapíkaté, vejčitě eliptické.


Palisty přecházejí v trny. Strom trnovník akát medonosný. Zajímavosti jsou že med a dřevo z něj je velmi kvalitní, rychle roste, odolává suchu (dává se do ulic) . Protože ale akát přirůstá po celý rok, vždy jsou na rostlinách nové světlé listy.


Vás s dotazem ohledně likvidace akátu. Máme na okraji zahrady několik stromů akátu , které se však začaly nekontrolovaně rozrůstat po zbytku .

Je jich čím dál tím víc, cíleně hubí okolní vegetaci, vytlačují původní stromy i keře. Akátové stromy , kterých lze v okolí metropole najít pěknou .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky