čtvrtek 13. dubna 2017

Permakulturní zahrada

Občas se setkávám s tím, že někteří lidé mají poněkud zkreslené představy o tom , co to je permakulturní zahrada. Protože tyto představy mohou snadno vyvolat . Má-li být permakulturní zahrada schopna produkovat dostatek kompostu pro své vlastní potřeby, měly by dostat prioritu takové jedlé rostliny, které se vyznačují . Jde o praktickou filosofii založenou na poznání, že příroda . Pro někoho synonymum pohody a odpočinku. Mnozí ji ale mají spojenou hlavně se soustavnou dřinou a starostmi.


Jedná se o styl vytváření nejen zahrad , ale veškerého prostředí ve kterém člověk žije,. Kniha je cílená na efektivitu a radost z . Australský ekolog Bill Mollison vyjádřil pojem permakultura poprvé v r. Za své myšlenky obdržel r. Jak se starat o zahrádku u domu a co vše na ní jde pěstovat? To v rozhovoru prozradili Vilém a Nela. Tak, jak svobodně roste a plodí zdravá příroda, stejně funguje i přírodní a permakulturní zahrada. Je založena především na pozorování a pochopení místních . Vše krásné je v permakulturní zahradě zároveň i užitečné, každý kousek pozemku je plnohodnotně využit, nikoli však způsobem, který by půdu . Za prvé se zcela obejde bez chemie , respektive chemie je nemilosrdně vyloučena, za druhé se . Nová část osmidílného cyklu, kde zahradní architekt Ferdinand Leffler představí pozoruhodné kolegy a jejich práce.


V každém dílu, vždy během proměny . Permakulturní pěstování má několik specifik. Zahradničení bez chemie je zvláště důležité na užitkové zahradě , která funguje jako zásobárna potravy pro celou rodinu. Mnozí z nich jsou zastánci lesních zahrad (jinak řečeno jedlých lesů), mezi jinými např.


Rodinná farma s rozvíjenými permakulturními principy, jedlá lesní zahrada. Zahrada Na kopci, jak se projekt jmenuje, je pozoruhodný nejen z hlediska permakulturního řešení zahrady , ale i jako názorný příklad zdařilé a přitom funkční .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky