středa 20. dubna 2016

Hryzec

V Česku je to běžný druh, z našich hrabošů největší. Když na zahradě začne řádit hryzec , je to pohroma. Když se přemnoží a táhnou z polí do zahra činí hraboši zahrádkářům velké starosti.


Ještě větší pohromou jsou hryzci , kteří ničí kořeny . Je to příbuzný všem hlodavcům (Rodentia) a chutnají mu dužnaté kořeny, hlízy a bulvy naší zahrady.

Může se však vyskytnout i na suchých místech. Narozdíl od hraboše žije hryzec samostatně v noře 5-metr . Sníh ještě leží, ale ve vzduchu už bývá cítit jaro. Zahrádkářům konečně začne sezona, která krtkům a hryzcům neskončila nikdy a nikdy také . Tento hryzec je považován za největšího středoevropského hraboše.


V Holandsku mají hryzce za velmi vážné škůdce na tulipánových . Ačkoli je milé, když k nám na zahradu zavítá nějaký živočich z volné přírody, hryzec je něco, co tu opravdu nechceme.

Hryzci ničí kořeny rostlin, . Znám ještě jedn způsob vypořádání se s hryzci ale nevím jak to zajistit. TO kořeny stromů posts 24. Pokud potřebujeme vyhubit větší hlodavce, například hryzce vodní nebo potkany obecné, víčko na aplikační nádobu nedáváme. Zejména škodí tím, že hloubí podzemní chodbičky a doupata, takže dochází k . Obvykle má tmavohnědou srst a dorůstá do délky okolo centimetrů, včetně chlupatého ocásku.


Když začnete od základu, první krok by mohla být návštěva drogeria a zakoupení jedu proti nim. Buď toho co žerou nebo toho, který se . Hryzec vzhledem připomíná potkana. Je to velký hraboš (1-1mmm) s dlouhým ocasem, nejčastěji tmavohnědý. Záhradkári ho nenávidia, ostatných dojíma svojím roztomilým, takmer plyšovým vzhľadom. Postavili jsme dům mezi poli a máme na zahrádce a před zahradou hryzce.


Elektronický odpuzovač mu evidentně nevadí, kočky ze sousedství . Tělo pokrývá velmi jemná a hustá srst, bříško je bílé až . Po zbere úrody hryzec napáda koreňový systém, hlavne mladých ovocných stromov (môže poškodzovať aj lesné stromy), kde poškodzuje kolovitý koreň (Obr. 2.) .

Na rozdiel od rodinne založeného hraboša žije mimo obdobia párenia samotársky. Rozmnožuje se i několikrát do roka. Mezi nejohroženější britské savce paradoxně patří hlodavec, kterého lze jinde v Evropě najít běžně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky