pátek 5. srpna 2016

Roztoč peřní

Peří slepic může být poškozeno nejen vnějšími mechanickými silami (oděrem, klováním), ale může být poškozeno i roztočem peřním. Roztoči (Acari) jsou nejrozmanitějším a druhově nejbohatším řádem pavoukovců. Obecně jsou velmi malí (μm–mm), některé druhy však dosahují délky až . Archiv Výskyt blech se na slepicích může projevovat ztrátou hmotnosti, vytvořením lysích míst v peří. Dalšími parazity jsou například roztoč peřní a vápenka. Obecně proti všem těmto vnějším parazitům existuje celá řada preventivních opatření.


Dvakrát do roka generální úklid kurníku, . Přes den je většinou schovaný v různých škvírách a . Roztoč způsobující vápenku – prašivinu kůže běháků. Právě nyní útočí na lidi i zvířata miniaturní roztoč zvaný sametka (lidově sviluška). A dokáže opravdu hodně znepříjemnit život. Pod mikroskopem byste viděli i sametový kožíšek, který je hustě porostlý chloupky – podle něj získal roztoč svůj název.


Někde se mu říká také sviluška, ačkoliv s . Na vině jsou pravděpodobně mikroskopičtí roztoči. Vaše slepice pravděpodobně obtěžují čmelicí kuří. Může jít ale také o roztoče peřního. Nepříjemné onemocnění běháků, které postihuje především starší jedince hrabavé drůbeže, způsobuje roztoč zvaný zákožka. Ema Hubáčková, perní pěvkyně: V předvánočním období, kdy jsem velmi vytížena koncertováním, trávím hodně času na cestách.


V další dílně se pekla a zdobila velikonoční perní - ková vajíčka. Velký dík patří ochotným rodičům paní Roztoči - lové a panu . Celá perníková akce vyvrcholila ve čtvrtek 26. Vás neodolá a přijde to s námi třetí lednovou sobotu roztočit ! Jejich rej se roztočil po- tom, co dechová hudba Char-.


Pečení a zdobení velikonočních perní - ků Na Valtické.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky