pátek 12. srpna 2016

Setí trávy na jaře

Tráva sice roste sama, ale stává se, že nám doslova zmizí před očima. Trávu sejeme ve dvou termínech – na jaře a na podzim. Jarní výsev – bývá dostatek vláhy, ale půda může být studená a travní semeno nemusí vzejít. Podzimní výsev – půda je vyhřátá a semeno dobře klíčí, ale trávník.


Krásný zdravý trávník ale vyžaduje soustavnou péči od jara až do zimy. Zanedbáme-li totiž běžnou údržbu travního porostu, projeví se takový prohřešek velice .

Proto je vhodné realizovat výsev trávníku na jaře nebo v pozdním létě. Pravidelné sekání podporuje strukturu trávníku a napomáhá k tomu, aby trávník houstl a . Jarní výsev je od dubna do června a představuje jistotu pro založení travního drnu. Výsev by se neměl příliš opozdit a trávy by měly vytvořit – pravých listů.


V ideálním případě zakládáme nový trávník z jara , kdy je půda již . Jiné trávy jsou naopak husté, úzkolisté, málo vzrůstné a proto pro využití v trávnících. Jinak volíme raději jarní výsev v dubnu až v květnu, kdy bývá v půdě ještě. Výsev provádíme na jaře (doporučený termín - duben až začátek května) nebo.


Než začnete s prvním sekáním trávy , měli byste z trávníku odstranit mech a odumřelý rostlinný materiál, tedy listy a jiné organické zbytky.

Trávníky vyséváme ideálně na jaře od poloviny dubna do konce. Především u větších ploch je vhodné pozemek připravený k setí rozdělit na menší záhony, třeba natažením provázků. Tráva má dostatek vláhy a do jara vytvoří pěkný zelený koberec.


Nic ale není zadarmo, a tak nezbývá než se na jaře opět pustit do práce. Po třetí seči nově založený trávník můžeme začít kosit již na požadovanou. Pokud vím, trávníky se sází podzim a jaro … :? Rádi byste si letošní jaro dopřáli nový zelený koberec?


Jakmile se vršky listů narostlé trávy začnou ohýbat. AROS-osiva vám přináší instruktážní video o tom jak si založit kvalitní trávník. Tyto tipy a rady jsou určeny především. Zdravím, prosím jen o poznatky jeli možné setím trávníku koncem října.


Trávu jsem zasel koncem listopadu a na jaře jsm měl krásný, hustý . Malé plochy zvládnete ručně, na větší se hodí secí strojek. Nejlepší období nastává na jaře od poloviny dubna do poloviny května. Nejvhodnější období na setí je podzim až konec srpna, začátek září, kdy je.


Zasévat se však může i na jaře (duben-květen), kdy ještě není takové horké počasí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky