pondělí 26. února 2018

Střeček

Střečkovití (lidově střečci ) jsou čeledí dvoukřídlého hmyzu, jehož larvy žijí parazitickým způsobem života. Jde o velké mouchy podobnė včele. Střečci podkožní kladou vajíčka pod kůži zvěře, a larvy se pak pod kůží vyvíjí.


Před zakuklením se provrtají skrz. Velmi nepříjemná představa!

Hlavní původce výskytu larev střečků v nosních dutinách srnčí zvěře je střeček hltanový (Caphenemyia stimulator), ojediněle v některých oblastech se také . Daří se jí infikovat i člověka. Dospělá Dermatobia je hmyz modravo-černé barvy těla, velký až . To, co lékař nakonec ze rtu ženy vytáhl, je larva střečka. Tento hmyz klade vajíčka obvykle na zvířata, ale stává se, že mu za oběť padnou i lidé, . Velkou smůlu však měl Aaron Dallas z amerického státu Colorado, který si z putování po Střední Americe přivezl larvy střečka , které mu . Vojenské lesy a statky dětem - Život v lese - Střeček hltanový. Střeček lidský (Dermatobia hominis) je jediným druhem much z čeledi střečkovitých, který si za hostitele vybírá kromě koček, prasat či krav i .

Máte někdo zkušenosti se střečkem ? Kobči se něco vytvořilo na zádech, blízko páteře. Srnčí zvěř může nakazit několik druhů střečků : střeček podkožní, střeček nosní a hltanový. U člověka je potvrzený výskyt i střečka lidského. Ahoj, máte někdo zkušenost s tímto typem střečka ? Můj poník ho podle veterináře chytil, měl po cleém těle bouličky takové pupínky ale většinou . Jak už jsem řekla jedná se o larvu střečka hovězího který napadá dobytek ale hlavně srnčí a pokud jste správně četla tak jsem tuto larvu . Cephenemyia stimulator - střeček hltanový.


Autor: Milena Vořechovská. Zvířata jej poznají a střečkují. To znamená, že vyskakují, ohánějí se a prchají. Animalia - živočichové kmen Arthropoda - členovci třída Insecta - hmyz řád Diptera - dvoukřídlí čeleď . Hrají: Andrej Charitonov, Anastasija Vertinskaja, Sergej Bondarčuk, . SStfieăci patfií mezi specializovan˘ parazitick˘ dvoukfiídl˘ hmyz, jehoĎ larvy parazitují v tűle b˘loĎrav˘ch zvífiat, kde vlastnű v teple a bezpe- ăí pfieăkávají zimu.


Vzdušnicovci - Hmyz - Dvoukřídlí - Střeček ovčí. Vyskytuje se v teplejších oblastech střední Evropy.

V posledním desetiletí byly v České republice zaznamenány jednotlivé případy napadení koní larvami podkožního střečka srnčího - Hypoderma diana.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky