pátek 10. listopadu 2017

Katalpa plody

Přejít na Květ a plod - Katalpy mají rovněž nápadné květy. Kvetou často záplavou poměrně velkých, bílých nebo narůžovělých květů. Tobolkovité úzké plody jsou dlouhé až cm. Má veliké listy, krásně kvete a voní, zajímavé jsou i její plody.


Pokud vás okouzlila na vycházce v parku, můžete si katalpu vysadit i na zahradu.

Katalpy kvetou v červnu až červenci, kvě- tenstvím jsou dlouhé laty jasně bílých kvě- tů se žlutými a purpurovými skvrnami. Plody jsou tenké zelené tobolky . Zpočátku jsou tyto plody zelené a postupně hnědnou. Jako soliter v zahradě je katalpa až úchvatně krásná. Catalpa bignonioides katalpa trubačovitá. Později je vystřídají dlouhé tobolky plodů.


Pokud se vám katalpa líbí, ale na tak velký strom nemáte místo, pak zajásejte. Atraktivita: květ, plod , list.

Použití: Uplatní se jako solitérní dřevina v parcích nebo v prostorných stromořadích. Ostatní: Tobolka je velmi dlouhá a štíhlá. Brněnským stromem roku je katalpa , přijďte jí připít! Som z Kežmarku spod Tatier.


Katalpa bignoniová a nemozem to zohnat zopar kusou. Do Európy bola katalpa bignóniovitá privezená v prvej polovici. Kvitne v júni a júli, má o niečo väčšie kvety (až cm) a plody sú dlhé až cm . Otázka: Dostala jsem malou katalpu , ale ona roste jen do výšky, už má asi 1cm. Ale jsme zklamaní, že nemá červené plody. Popis: strom listnatý, tvar široce rozložitý, listy vstřícné, srdčité, okraj listu celokrajný, květenství lata, plody tobolky, dřevina do uličního stromořadí, solitéra,.


Tyto plody se na rostlině začínají tvořit až po jejím odkvětu a na rostlině zůstanou i po celou zimu. Exotický a majestátní strom, hodnotný pro výrazné květy a plody. V zimě její holé větve zdobí početné štíhlé, béžové luskovité plody dlouhé až cm.


Lusky příbuzné katalpy nádherné (C. speciosa) měří o 10 . Plod : hnědá tobolka dlouhá až. Do rodu katalpa , jehož české jméno vzniklo pouze úpravou vědeckého označení, je ve světě. Ale všechny zaujme právě svou korunou, ta má kulatý tvar a rozrůstá se úhledně.

Květy jsou špinavě bílé, plody zelené, později červené, v době plné zralosti leskle. Na stromě zůstávají viset až do .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky