úterý 9. června 2015

Vikev huňatá

Vicia villosa - vikev huňatá. Plantae - rostliny oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné třída Rosopsida - vyšší . Při květu vypadá velmi dekorativně. Formy ozimé ( vikev huňatá a vikev panonská) i jarní (vikev setá).


Mladé rostliny dobře snáší menší mrazíky.

Vikev huňatá klíčí při teplotách - °C. Barva květu je smetanově bílá, kvete vyrovnaněji než vikve huňaté. Roth – vikev huňatá pravá. Vikev panonská má středně dlouhou lodyhu, polovzpřímenou až poléhavou podle podmínek . Kvete od-do, Červen - Srpen.


Jedno- až víceletý semenný plevel. Vyskytuje se na teplých, písčitohlinitých a hlinitých půdách. Obilniny, ojediněle okopaniny.

U nás se pěstují dva druhy ozimé vikve – vikev panonská a vikev huňatá. Hospodářský význam vikve seté. Mapovanie výskytu na Slovensku. Včely nosí fialový pyl ale pro nektar chodí spíš na vzdálené porosty akátu a hořčice. Popis: Jednoleté, ozimé až dvouleté byliny.


Kořeny tenké, hustě větvené. Bohužel se nám nepodařilo najít produkt vikev huňatá. Glosbe, on-line slovník, zadarmo. Prechádzať milióny slov a slovných spojení vo všetkých . Seznam literatury: - Slavík B. Květena České republiky 4. Stav: Použitá Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info). Zástupci –a)ozimá – vikev panonská a vikev huňatá ). Vikev sice patří ke krmným luštěninám, ale využívá se hlavně jako pícnina.


Velmi výnosná odrůda s velkým obsahem bílkovin. Vikev jarní poutá dusík, má rychlý počáteční vývoj, je odolná proti mrazíkům a.

Vikev je rod rostlin z čeledi bobovité, čítající zhruba 1druhů. Směska jarní vikve s ovsem do poloviny srpna. Oproti vikvi huňaté je teplomilnější a vhodnější k pěstování v kukuřičném a .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky