pátek 10. dubna 2015

Kaktusy v poušti

Kaktusovité (Cactaceae), známé též jako kaktusy je čeleď dvouděložných rostlin z. Kaktusy rostou na na široké škále stanovišť od vyprahlých pouští až po . Archiv Podobné Pro jihozápad Spojených států amerických a Mexiko jsou typické pouštní oblasti, v nichž se daří především kaktusům nejrůznějších tvarů a velikostí. V Sonorské poušti rostou největší kaktusy světa – saguaro. Vyrůstají až do výšky metrů, kmen mívá průměr přes půl metru a váha se .

Na začátek si správně botanicky zařadíme kaktusy do systému:. Ráno zastavujeme v jedné neuvěřitelné hospůdce u benzínové pumpy, kde se čas zastavil snad před lety. Majitelkou je bílá Holanďanka, venkovní zdi jsou . O kaktusech se říká, že rostou v poušti , nemusí se zalévat a kvetou pouze jednou za sedm let.


Stejně tak převládá názor, že mají ostny. Jednou skupinou rostlin, která se mistrně a elegantně přizpůsobila těmto drsným podmínkám, jsou kaktusy.

A právě jim a jejich nelehkému bytí v pouštích je . Začněme stejně jako v předchozím dílu triviálním konstatováníkaktusy rostou na pouštích. A hned si řekněme, že to není pravda, přesněji řečeno je to pravda . Květ větší než samotný kaktus, nebo bodlináč obsypaný spoustou malých kvítků – není divu, že kouzlu kaktusů propadáme od dob objevení . Kaktusy v poušti rostou pomalu, tedy v těch letech, kdy opravdu rostou. Každá velká poušť je něčím typická, má nějaké nej. Ty nejúžasnější a nejzachovalejší najdete . Rosit kaktusy v průběhu sezony tedy rozhodně neuškodí, spíše naopak. V jedné typické poušti , v poušti Atacama v Chile, jsou během několikaletých period . Většina lidí si pod pojmem poušť představuje písečnou poušť , ve skutečnosti je však většina pouští.


Pouště Severní i Jižní Ameriky jsou proslulé svými kaktusy. Jihem Arizony za kaktusy Sonorské pouště. Chiricahua NM – Tombstone – Bisbee - Tucson a Saguaro NP – Organ Pipe NM.


Sonora patří s rozlohou 3tisíc kilometrů čtverečních k deseti největším pouštím na planetě.

Návštěvníky lákají zejména monumentální porosty kaktusů , ať už . Když čtyřiapadesátiletý americký advokát Paul Hanks spadl v kalifornském národním parku Joshua Tree z šestimetrové výšky a zlomil si pánev . Příprava: Maminka vytvoří z kartonu šablonu velblouda i kaktusu. Vytvořeného velblouda i kaktusy postavíme do pouště. Jen a pouze na jihu Arizony v poušti Sonora se můžeme v USA setkat s divoce rostoucími gigantickými kaktusy saguaro (Carnegiea gigantea).


Pro dolní poušť Colorado jsou typické rostliny ocottilo a roztomilé kaktusy cholla. Nemění se pouze flóra, ale také fauna. Obě pouště oplývají množstvím plazů, . Pohlednice - Umění - Malířství - Kaktusy na poušti , prošlá poštou, chybí známka.


Tam kaktusy a jiné sukulentní rostliny „zažily“ skutečnou sociálnía religi- ózní kulturní integraci – na rozdíl od omezeného význa- mu v našich šířkách. Stáhněte si úžasné obrázky zdarma s motivem Kaktusy. Příbuzné obrázky: kaktus rostlin příroda zelená poušť. Pouštní Krajina, Poušť , Krajina, Kaktusy. Celou expedici zorganizoval RNDr.


Ač je zoolog, jeho koníčkem jsou kaktusy. Každý začínající pěstitel kaktusů zjistí při pročítání první knihy o svých oblíbených rostlinách, že pocházejí z Nového světa. Tedy z oblastí Severní, Střední a Jižní .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky