úterý 5. září 2017

Polníček pěstování

Dá se pěstovat a sklízet téměř po celý rok. Jak na pěstování kozlíčku polníčku ? Této rostlině se také říká kozlíček polníček nebo jen zjednodušeně polníček. Proč se jej vyplatí pěstovat ? Má velký přínos hlavně na podzim .

Kozlíček polníček patří mezi ozimé až jednoleté rostliny. Roste u nás volně v přírodě, chutnější jsou ale jeho zahradní odrůdy, které se běžně pěstují. Zkuste ho už teď v lednu pěstovat za oknem. V lednu můžete vysévat řeřichu, roketu, „baby“ saláty, kozlíček polníček.


Je charakteristický vyšším obsahem vitamínů než častěji pěstovaný hlávkový salát, kterému se chuťově podobá. Na pěstování je polníček velmi nenáročný. Je chuťově podobný hlávkovému salátu, ale obsahuje víc vitaminů.


Používá se podobně jako hlávkový salát.

Potřebuje propustnější vyhnojenou půdu, slunné stanoviště a . Polníček - pěstování Polníček má křehké zelené listy. Pokud polníček pěstujeme uvnitř za oknem, dáme pozor, aby měl v teplém bytě dostatek světla, jinak rychle yvtáhne do výšky, a nevytvoří . Listy se upravují nejčastěji jako salát, mají však vyšší nutriční hodnotu. Protože zelené listy už raší a brzy bude nová sklizeň: hlávkového salátu, špenátu , rukoly, mizuny nebo polníčku. Někde přece musím dělat nějakou zásadní chybu.


Sklízí se celé rostlinky s lístky o průměru přibližně . Rozhodně různé druhy listové zeleniny: kozlíček polníček , roketu (rukolu), špenát nebo listový salát určený pro celoroční pěstování. Veškerá listová zelenina má tendenci v sobě shromažďovat dusičnany – je proto důležité při pěstování kozlíčka polního používat hnojiva s . Nejlepší je použít nádoby, které se vám budou hodit i pro venkovní pěstování. Salát určitě ocení zeminu bohatou na živiny, tu běžnou obohaťte kompostem a . Na podzim vyséváme přezimující druhy, které můžeme sklízet brzy na jaře: polníček , špenát, černý kořen, asijské lupení. Pěstovat je můžete buď na mladé. Tento salát má typickou oříškovou chuť a velmi . Oficiálně je polníček spíš polní plevel, ovšem stal se v posledních letech.


V článku píše Věruška o pěstování polníčku víc a na můj dotaz stran . Nejlepší úroda je z podzimních výsevů, polníček je mrazuvzdorný a brzy na jaře už ho.

V biozahradě pěstujeme nízké rostlinky polníčku mezi jinými vyššími .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky