pondělí 11. května 2015

Mandloň obecná

V Evropě se pěstuje jen v teplých oblastech, ve Středomoří zplaňuje. Mandle patří mezi nejzdravější pochoutky, mandloně jsou pohledné stromy. Popis: keř nebo strom o výšce kolem m, listy jsou kopinaté, pilovité, kvete již v dubnu, květy bílé až narůžovělé, . Mandloně kvetou asi o čtrnáct dní dříve než broskvoně a . Plodem je pecka, v níž se ukrývá jádro - mandle.

Existují dvě mandloně, a to sladké a hořké mandle. Délka jeho života je krátká. Plody jsou velké 5cm, oválné, zašpičatělé , . Mandlové plody mají čistící, antioxidační a protizánětlivé účinky.


Obsažené oleje dokáží snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Druparia amygdalus Clairv. Pochází pravděpodobně z Kavkazu. Prunus amygdalus (Linnaeus) Batsch.

U nás se pěstuje v nížinách . Zora je částečně samosprašná odrůda mandloně původem z ČR. Stromy rostou středně bujně a vytváří kulovité, otevřené koruny. Plod je středně velký, protáhlý . Esenciální olej z hořkých mandlí nachází využití v kosmetice hlavně jako parfemační složka.


V teplejších krajích je tento strom pěstovaný pro suché peckovice a jejich semena, mandle. Opadavý až m vysoký strom, příbuzný broskvoni. MANDLOŇ Stane se nepřehlédnutelnou dominantou vaší zahrady zejména na jaře, kdy překvapí záplavou jemně růžových až bílých květů.


Anotácia: Bakalářská práce se zaměřuje na virus šarky švestky s důrazem na hostitele mandloň obecnou. Mandloň obecná je známá pro své plody mandle. Práce je rozdělena do dvou částí.


Jsou to většinou opadavé keře a stromy. Amygdalus communis - mandloň obecná : sad v Želešicích. Menší opadavý strom, dorůstající výšky 4–m.


Koruna má poměrně řídké, šikmo vystoupavé větve, je ploše . Preložiť slovo „ mandloň obecná “ zo slovenčiny do ruštiny.

Něžně krásná mandloň - její jemně růžové, velmi bohaté květy obsypou každým rokem na jaře větvičky tohoto stromku. Její květy vyrůstají bez stopky přímo na . Má načervenalé větve, u planě rostoucích jedinců obyčejně s trny, které u kultivovaných . Druh zboží: školní plakát. Stav: Použitá Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky