čtvrtek 14. května 2015

Platan strom

Jedná se o mohutný strom , který dosahuje výšky i přes m. Jednodomé opadavé nebo výjimečně neopadavé mohutné stromy se . Archiv Podobné Je to nádherný, nejenom svou velikostí impozantní strom , který si vyžaduje buď zahradu o velikosti parku, pokud se nechá růst volně, nebo svědomitého . Velmi oblíbený strom ozdobný loupající se kůrou a kulovitými plody. Ve staré Arménii vykládali kněží, „strážci ohně“, věštby podle pohybů větví posvátného platanu v Armaviru, zatímco v Persii byl platan strážným . U nás je nejrozšířenější a nejpěstovanější platan javorolistý - má velké listy javorovitého tvaru, .

Výskyt : Evropa, Asie Koruna : vejčitá, široká koruna. Borka : odlučná v dolní části kmene v . Nikoli bazén, nýbrž strom se stane korunou krásy každé zahrady, třeba i. Krásně rostlé mohutné stromy , které zdobí zajímavě odlupující se borka - tak by se daly zkráceně popsat platany. Spíše než v zahradách se s . Díky své výjimečnosti patří tento strom mezi chráněné památné stromy České republiky. Josefínin platan je největším platanem v České republice.


Původ některých stromů není přesně doložený a tím na sebe takový strom strhává pozornost badatelů a botaniků, aby nesrovnalostem udělali přítrž.

Majestátní platan je úzce spjat s životem školy, která sídlí v novorenesanční vile ze 60. Téměř stoletý strom má pro místní děti obrovský význam, . Z těchto výjimečných stromů byl do ankety nominován platan východní. Podle legendy řídili Turci své neúspěšné obléhání Egerského hradu z pod tohoto stromu. Název dle ÚSOP: Třebovický platan. JIČÍN – Majestátný platan javorolistý v areálu někdejších Městských lázní v Jičíně (dnes Lázně Hilarion) byl vyhlášen památným stromem.


Hodí se spíše pro parkovou výsadbu nebo do skutečně rozlehlých zahrad. Ten strom je tak obrovský a košatý, že je obtížné najít místo, odkud se. Tím stromem je již zmíněný platan (přesně platan javorolistý) a je tak . Popis: Strom známý svými krásnými velkými . Neskôr platan západný z Ameriky.


Anglický záhradníci ich koncom storočia skrížili a vznikol tak hybridný platan - strom našich alejí a parkov. Stal se jím platan javorolistý v areálu nemocnice u svaté Anny, který získal celkem 2z 2hlasů . Tyto stromy dokážou snášet i znečištěné ovzduší a proto se i tak často vysazují ve městech. Zejména platan javorolistý (P. acerifolia), kříženec platanu.


Nyni je adoptovana a ulozena na svem, celkove jiz ctvrtem, miste. Zastávkou tramvaje a starým autobusovým nádražím.

Bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom. Dôvod ochrany: Vzhľadom na svoj vek je to strom ekologicky, krajinotvorne a esteticky. Platanus hispanica Münchh.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky