úterý 6. června 2017

Červotoč proužkovaný

Svoje pojmenování má podle zřetelně tečkovaných rýh na krovkách. Je to tmavohnědý brouk o . Biologie Jedná se o nejčastějšího červotoče v budovách. Dospělý brouček je hnědé barvy - mm dlouhý. Samice naklade až vajíček do .

Atlas škůdců - Červotoč proužkovaný. Barva, Červotoč je šedohnědý až šedočerný jemně a hustě hedvábně pýřitý. Jaké existují impregnace dřeva proti škůdcům a další možnosti ochrany?


Poradíme, jak bojovat s červotočem. Tělo má válcovitý tvar, jehož přední část natolik překrývá hlavu, že ji málem . Jeho přízvisko je odvozeno od rýhovaných červenohnědých krovek. Velikost – mm, má válcovité tělo, z horního pohledu je hlava málo zřetelná – je překrytá štítem.

Je hnědý až černý, tykadla a. Dřevokazný hmyz červotoč proužkovaný (domácí) a tesařík krovový . U nás žije také červotoč císařský, . ERVOTOČ PROUŽKOVANÝ : Dřevo napadené červotočem. Vývojový cyklus trvá až roky. Nejznámější druhy: Červotoč proužkovaný , Červotoč umrlčí, Tesařík krovový.


Poškození červotočem, Poškození tesaříkem, Poškození tesaříkem . Charakteristika škůdce Červotoč proužkovaný (Anobium striatum Olivier) Červotoč proužkovaný je - 4mm dlouhý, tmavohnědý, na krovkách má řad rovných . O stupeň zpět - Anobium - červotoč. Výskyt v přírodě i budovách (napadá zejména mobiliář). Dospělec 2- mm dlouhý , tmavě hnědý, s kapucovitým štítem překrývajícím hlavu. Napadá zabudované jehličnaté i listnaté dřevo, zejména tam, kde je . Anobium punctatum) je nejznámější dřevokazný brouk ( obr. 7).


Hrbohlavovití ( Lyctidae) hrbohlav parketový. Anobiidae) červotoč proužkovaný červotoč umrlčí.

Kůrovcovití (Scolytidae) dřevokaz čárkovaný. Světlehnědý až tmavohnědý škůdce dorůstá délky až milimetry, na krovkách má rovné rýhy. Nenápadný, jednobarevně hnědý brouk je dlouhý nejvýše 3–mm. Teprve při prohlédnutí lupou zjistíme, že dosti velký štít je zdoben .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky