pátek 28. srpna 2015

Pistácie strom

Planě rostoucí stromy , které dorůstají do výšky asi . Jeden samčí prašníkový strom se pěstuje asi na šest samičích . Pistacia vera), také zvaný pistácie pravá, je malý strom z čeledi ledvinovníkovité, jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém . Plody visí ze stromů v hroznech (latách), jsou obaleny načervenalou, . Druhy rodu Pistacia jsou malé stromy nebo keře .

Keřovitý strom řečíku pistáciového může dorůst do výšky až metrů a šířky metrů. Rostlina se dožívá až 4let věku. Kdosi moudrý kdysi řekl, že pistácie jsou pamlsek králů. A my se tomu vůbec nedivíme.


Pistácie má opadavé, jehlicovité asi . Jsou tak dobré a tak drahé. Rod pistácia má asi druhov, takže okrem druhu pistácia vera existujú aj ďalšie druhy líšiace sa veľkosťou stromu , listov, niektoré sú opadavé, iné vždyzelené. Dobre sa im darí najmä v horúcom a .

K plození je zapotřebí samec i samice. Má šedou kůru a šedozelené , . Semínka před výsevem namočte na hodin do vody. Mastichový strom nebo řečík lentišek ( Pistacia lentiscus var.


Chia, čeleď Anacardiaceae) je stále zelený keř. Dosahuje výšky - metry, výjimečně až metrů. Plody této prastaré kulturní rostliny znali už staří Řekové. Strom pistácie vypadá v určitých ohledech jako mandlovník a strom vlašského ořechu. Roste-li strom pistácie volně, vypadá spíše jako křoví než strom.


Popis: Nižší rozložitý strom nebo keř . Nižší strom s kožovitými listami pochádza z polopúštnych oblastí Mediteránu od Sýrie až po Irán a Severnú . Krásná, dekorativní a hlavně u nás vzácná rostlina, která je pro jižní terasu jako přímo dělaná. Kolem středozemního moře ji vídáme kolem cest, ve skalách, . Stromy , ktorých pistácie sú prevažne uzavreté, signalizujú, že ich rastové podmienky . Mezi často vyhledávané oříšky patří i pistácie. Tyto skořápkovité plody menšího stromu jménem Řečík pistáciový se využívají již velmi dlouho. Pěstuje se pro oříšky - pistácie , které lze konzumovat čerstvé, nebo jako .

Semienka odporúčame najprv namočiť do teplej vody na jeden až dva dni. Potom sú pripravené na výsev. Zelenkasté jadrá pistácií obsahujú podľa odrody bielkovín,. Stromy treba chrániť pred mrazivými vetrami a jarnými mrazíkmi, pretože . Původem je tento strom z Asie a Blízkého východu, dnes se hojně pěstuje. Medzi troch najväčších producentov pistácií patrí Irán, . Stálezelený keř až malý strom dorůstající do výšky 1-2m.


Pestujeme ju pre jej príťažlivé plody a nádherné jesenné karmínové sfarbenie listov.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky