pátek 14. srpna 2015

Polnicek

Polníček je zbytečně přehlížená dobrota. Zlepší Vám fungování cévní soustavy nebo pomůže posílit vaši imunitu. Tak zkuste zařadit polníček do vašeho . Roste na polích, v trávnících, v příkopech, na pastvinách a vinicích od nížin do podhúří. Pochází z oblasti kolem Středozemního moře a je rozšířena téměř po .

Kozlíček polníček se používá podobně jako hlávkový salát. Má křehké zelené listy a velmi dobře odolává mrazu, takže se dá průběžně sklízet . Této rostlině se také říká kozlíček polníček nebo jen zjednodušeně polníček. Proč se jej vyplatí pěstovat?


Má velký přínos hlavně na podzim . Je charakteristický vyšším obsahem nutričních látek. Na pěstování je polníček velmi nenáročný. Roste u nás volně v přírodě, chutnější jsou ale jeho zahradní odrůdy, které se běžně pěstují.

Podívejte se na fotky a hodnocení ostatních labužníků, kteří už jídlo připravili. V každom supermarkete na pultoch nájdete malý krehký šalátik plný života a sily, je to poľníček. Mnohí z vás ho poznajú aj pod názvom kozlíček poľný alebo . Můžeme jej pěstovat i doma (podobně jako řeřichu), . Drobnolistý salát polníček patří mezi zeleninu, která by neměla zůstat opomíjena. V salátech působí čerstvým dojmem mladých aromatických . Je chuťově podobný hlávkovému salátu, ale obsahuje víc vitaminů.


Používá se podobně jako hlávkový salát. Ačkoliv je polníček hotovou studnicí cenných vitamínů a minerálu, v českých kuchyních si zatím nevybojoval pevné místo. Můžete si ale rozšířit obzory a hlavně . Recepty, rady a návody při vaření, suroviny podle sezóny, video recepty a ještě mnohem více na igurmet. Listy polníčku mají jemnou delikátní oříškovou chuť a čím jsou menší tím jsou aromatičtější.


Hodí se do míchaných salátů, polévek nebo do hamburgerů. Uložte si polníček do svého jídelníčku . S ubývající teplotou začíná být nabídka sezónní zeleniny chudší. Odolný salát polníček se ale dá sklízet ještě v polovině podzimu.


Do velké mísy dejte omytou a osušenou rukolu a polníček , přidejte nakrájenou papriku, ocet a zakapejte olivovým olejem.

Přidejte cibuli a rozdrobený kozí sýr. Pánev vložte na gril a orestujte na ní nakrájenou slaninu. Slaninu promíchejte s bramborami a nandejte je na talíř.


Listy mají lehce oříškovou a velmi jemnou a delikátní chuť. Opláchnuté vypeckované třešně, omytý a osušený polníček a salát, natrhaný na kousky, a na skrojky nakrájený meloun bez peciček dejte do mísy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky