pondělí 10. srpna 2015

Violka vonna

Viola odorata - violka vonná (fialka). Sbírá se celá rostlina včetně kořene. Látky obsažené ve fialce usnadňují odkašlávaní a doporučují se při . Okrouhlé až okrouhle vejčité listy i stopky květů rostou z oddenku, lodyha se netvoří.


Historie této bylinky sahá až do dávného středověku. Přízemní listy rostou v růžici, .

Květní stopky vyrůstají přímo z oddenku a nesou vonné květy. Z oddenku vyrůstá více postranních výběžků, které kořenují a vytváří další růžice. Tato rostlina se ve skutečnosti jmenuje violka vonná. Jedná se přitom o vytrvalou bylinu z čeledi violkovitých, která je vysoká cca až cm.


Sazenice zakořeněná v nádobě, vegetativně množená. Listy jsou okrouhle vejčité, na bázi srdčité. Vytrvalá rostlina s nadzemními i podzemními kořenujícími výběžky a přízemní růžici listů. Palisty vejčitě kopinaté až .

Brzy na jaře vyrůstá z podzemních oddenků violka vonná , lidově známá jako fialka. Nejčastěji ji najdeme na stinných místech na krajích cest, . Jméno jedné z drobných, ale velmi půvabných jarních květin, mluví za vše. Pomáhá při nachlazení, kdy . Violka svou vůní nejen potěší, ale i léčí. Něžné, krásně vonící fialové květy violky vonné , lidově také fialky, jsou symbolem lásky od nepaměti. Podle květomluvy je bílý květ . Je to vytrvalá rostlina z čeledi violkovitých (Violacea).


Lidové názvy: fialka , fiala. Pro jaro nenajdete snad typičtější květinu, než je violka vonná. Jako nejdokonalejší symbol jara funguje u všech národů Starého světa. Pochází ze střední Evropy, Kavkazu a ze Středozemské oblasti.


I v České republice je velmi rozšířená a tak je možno ji najít po celém našem území. Popis rostliny: Jednoletá. Nízká vytrvalá rostlina s hustou přízemní růžicí. Kvete sytě modrofialovými květy, někdy . Fialka vonná ( viola odorata) - koho by nepotěšila kytička violek , něžných, krásně vonících kvítků?


Jak vypěstovat Violku ze semínek?

Semínka je možné vysévat od srpna až do března přímo na venkovní stanoviště.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky